fredag 7 september 2012

Veckans 3-rätters:

Krämig jordärtskockssoppa med salt baconflarn
 Helgrillad citronkyckling, rostade rotsaker och en mustig rödvinssås med smak av citron

Fransk klassisk chokladmousse med Grand Marnier och apelsincest






"Förrätten är en krämig jordärtskockssoppa med salt baconflarn. Har du aldrig ätit jordärtskocka tidigare så måste du pröva."

KRÄMIG JORDÄRTSKOCKSOPPA MED SALT BACONFLARN 

400 g  jordärtskocka (blir ca 300 g skalad)
8 dl vatten
2,5 dl torrt vitt vin
1 tärning hönsbuljong
2 dl grädde

Skala jordärtskockan och häll på vatten, vitt vin, hönsbuljongen. Låt koka tills jordärtskockan mjuknat ca 20 min. Passera och tillsätt grädden och låt koka i ca 10 min till. Smaka av med salt och peppar.
Baconflarnen gör jag i ugnen på ca 175 grader i 8-10 min och låter dem kallna på hushållspapper.  








"Varmrätten är helgrillad kyckling som späckats med vitlök, citron och rosmarin. Serveras tillsammans med ugnsrostade rotsaker och en mustig rödvinssås som smaksatts med citron."











Helgrillad citronkyckling, rostade rotsaker och en mustig rödvinssås med smak av citron
4 port.
Kyckling:
1 hel kyckling
25 g smör
3 vitlöksklyftor
2 citroner
2 kvistar rosmarin

500 g potatis
300 g morötter
200 g palsternacka

Sås:
3 dl rött vin
4 dl vatten
1 buljongtärning
1 msk råsocker
1 scharlottenlök
1 lagerblad
1 citron
rapsolja 
svartpeppar 
salt 

Sätt ugn på 175 grader (om du inte nyss gjort baconflarnen från förrätten). Blanda ihop kryddsmöret: smör, pressad vitlök, hackad rosmarin, citroncest av två citroner och salt peppar. (OBS! Spar resten av citronerna till såsen.)
Späcka kycklingen med kryddsmöret under skinnet. Salta peppra på kycklingen. Lägg kycklingen i en långpanna och in i ugnen ca 30 min.

Medans kycklingen är i ugnen skalar eller borstar du rotfrukterna rena. Dela i lagon bitar. Blanda med rapsolja. Norpa några rotfruktsbitar och sätt på såsen.
Nu har kycklingen varit i ugnen ca 30 min, i med rotsakerna i kycklingformen. Salta peppra.
Låt stå i ugnen ca 30-40 min.
Såsen: Fräs några rotsaker, en scharlottenlök, lagerblad, delade citroner (från ovanstående kycklingsmör) och råsocker. På med vinet, vatten och buljongtärning.
Låt koka 20 min. Sila och smaka av. Koka upp igen och låt koka tills resten av maten är klar (ca 20-30 min). Kanske blir smaken för koncentrerad, spä  i så fall med lite mer vatten.

Nu har kycklingen sammanlagt varit i ugnen 60-70 min och den borde vara klar. (Kontrollera att köttsaften ser klar ut.)
Värm på såsen smaka av och blanka eventetuellt av såsen med en liten klick smör.





















"Till efterrätt blir det en klassisk chokladmousse med Grand Marnier och apelsinzest. Gjord som på 70-talet, utan grädde men nog mäktig ändå. Servera med färska eller frysta hallon och dröm om sommaren.
Gör den gärna dagen innan, om ni nu kan hålla er att inte äta upp den innan..."

 Fransk klassisk chokladmousse med Grand Marnier och apelsincest

4 port.
200 g mörk choklad  (50-70%-ig)
4 ägg
25 g smör
1 msk kaffe (kallt)
1 msk Grand Marnier
1 apelsin

Separera äggulan från vitan. Vispa äggvitan till ett fast skum. Om ni inte har lite kallt till övers så koka en skvätt, då ni behöver en matsked kallt kaffe. 
Smält chokladen i vattenbad eller försiktigt i microvågsugnen. 
Rör i smöret, två äggulor, en msk kallt kaffe, rivet skal av en apelsin och en matsked Grand Marnier.
Blanda i 1/3 del av äggvitan i chokladblandningen. Här kan ni gå loss och röra ordentligt. 
Vänd sedan i chokladblandningen i resterande äggvita. Här gäller det att vara varsam då man vill behålla så mycket luft i moussen som möjligt.
Häll upp i fyra sycken portionsskålar. Låt gärna stå i kylen över natten.
Servera med goda bär.



1 kommentar:

  1. Elisabeth Aagren Engblom19 september 2012 kl. 09:37

    Ska göra soppan nästa vecka, den låter jättegod! Med jobbet jag har kan det kanske vara en god idé att veta hur jordärtskocka smakar... Eller?

    SvaraRadera