torsdag 3 november 2011

Pumpa, sambal och honung



Så har det varit Halloween, pumpans högtid. På jobbet gör vi en väldigt god sallad där pumpan grillas i ugn med sambal oelek, honung, olivolja och salt. Och den ska grillas ordentligt, på gränsen till lite bränd. Vi brukar använda butternutpumpan, som man inte behöver skala. Men det funkar lika bra med t.ex. muscat. Och det mesta i receptet ska gå att få tag på i en välsorterad mataffär. 




Belugalinser med pumpa och frön

3 dl belugalinser
1 butternutpumpa (ca 800 g)
3 msk sambal oelek
3 msk honung
5 msk olivolja
3 msk balsamvinäger
1 dl rostade pumpafrön
1 stor rödlök
färsk babyspenat 
vatten
salt


Sätt på ugnen på 225 grader. Koka linsena i lätt saltat vatten. 
Dela och hacka pumpan i mindre bitar. (använder du butternutpumpan behöver du inte skala den)
Lägg pumpabitarna i en långpanna och blanda med sambal, honung, olivolja och salt. In i ugnen och rosta ca 25 min tills den blivit mjuk och fått fin färg.
Är linsena färdigkokta, skölj av dem under kallt vatten och låt dem rinna av.
Skölj babyspenaten, skär rödlöken i båtar och rosta ev pumpafrön.
Blanda pumpan med linser, frön, rödlök, babyspenat, lite olivolja, balsamvinäger och smaka av med salt. Underbart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar