söndag 10 februari 2013

Egna semlor inför Fettisdagen

 " Det kan inte hjälpas. Hemmabakade semlor är godast. Degen är satt och små-och minibullar är rullade
Lyxigt att få äta flera små..."


SEMLOR
25 stora bullar

50 g jäst
1½ dl socker
½ tsk salt
150 g smör
3 dl mjölk
1 ägg
1 msk kardemummakärnor
11-12 dl vetemjöl special

Smält smör och värm mjölk till 37 grader (fingerljummet). Mortla kardemummakärnorna så mycket som du önskar. Jag gillar när de är grovmalda.
Låt kardemumma dra någon minut i vätskan.
Smula jäst i rymlig bunke och blanda i socker, salt. Häll i vätska och rör om, gärna så jästen löser upp sig. I med ett ägg och vetemjölet. Knåda lite innan du låter degen jäsa i ca 45 minuter.
Baka ut degen i 25 stora bullar eller i fler om du föredrar mindre semlor. Sätt på ugn på 200 grader.
Låt dem jäsa ca 1 timme.
Pensla bullarna eventuellt med ett uppvispat ägg eller lite mjölk.
Baka av bullarna i ca 10 minuter. Låt svalan på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar