söndag 9 oktober 2011

Krämig risotto med kantareller


 Jag har länge varit sugen på en krämig risotto. Idag slog jag till och serverade den med kantareller och kyckling. Du kan variera smaken på risotton i det oändliga.
Hittade på Systembolaget ett litet tetrapack på 2½ dl med vitt vin, för en liten slant, som räcker till en sats för fyra personer. Perfekt att ha hemma i skåpet. Vin i maten är ju helt fantastiskt. Senare i veckan ska jag laga en 
variant på Boeuf Bourguignon.




Risotto bianco
Grundrecept för 4 pers

2 st scharlottenlökar
1 vitlöksklyfta
lite stjälkselleri
1 msk olivolja
3 dl arborioris
2½ dl torrt vitt vin
7-8 dl buljong (2-3 st buljongtärningar och 7-8dl vatten)
1-2 dl riven parmesanost
25 g smör
salt 
peppar


Finhacka löken. Värm upp vattnet till buljongen, så du har den färdig och varm.
Stek löken svettig, tillsätt riset och rör om så det inte bränns fast. Spä på med vinet och låt koka in. Rör konstant!
Ha ej plattan på max utan sänk en aning.
Tillsätt ca två deciliter buljong åt taget och rör så den inte bränns. När det tjocknat tar du en skopa till osv. 
Fortsätt tills all buljong kokat in i riset. En risotto ska inte vara för fast utan en aning simmig i konsistensen. Smaka av med en smörklick, parmesanost, salt och peppar.



 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar