måndag 2 december 2013

Pepparkaksdeg


"Jag och Arvid har i helgen gjort pepparkaksdeg. Lite kul med egen plus att det blir godare. Hade dock missat att den helst ska ligga i kylen och vila i en vecka innan man bakar på den. Men så stor som satsen blev lär den nog hänga med fler veckor än så...."

PEPPARKAKSDEG

250 g smör
3,5 dl socker
10 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 1/2 msk kanel
1 msk ingefära
1 tsk nejlikor
1 tsk kardemumma
1 tsk pomerans
1.25 dl vispgrädde
1 dl sirap

Tips! Blanda och mal gärna egna kryddor. Jag använder min lilla elektriska kaffekvarn.

Blanda alla ingredienser till en smidig deg. Lägg i kylen. Degen ska gärna " mogna" i kylen ca en vecka och gärna längre. Degen får då mer smak och mörkare färg. Men jag har bakat redan dagen efter och det funkar jättebra. Och som sagt, stor deg som räcker till flera baktillfällen. 
Funkar även att frysa. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar