fredag 13 december 2013

Mjuk pepparkaka med lingon på två sätt


"Mjuk pepparkaka är en klassisk favorit, speciellt med lingon i. Nu kan man tycka att det är trams att twista till något som redan är gott som det är. Men toppar man med lite Philadelphiafrosting så blir det ännu festligare. 
Funkar även som muffins."


MJUK PEPPARKAKA MED LINGON

100g smör
2 ägg
1 dl mörkt muscovadosocker
1 dl strösocker
1 tsk bikarbonat
1 msk kanel
1 msk ingefära
1 tsk kardemumma
1 tsk nejlika
1 dl fil
3 ½ dl vetemjöl
1 dl fast lingonsylt
1-2 msk ströbröd
Frosting:
50 g smör (rumsvarmt)
200 g Philadelphiaost
1 1/2 dl florsocker
Rivet citrusskal av valfri citrus
1 msk av ovanstående citrussaft
1 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och ta pyttelite för att bröa en kakform med ströbröd. 
Gör du i muffinsformar klär du en plåt med dessa, ca 15 st.
Vispa äggen med socker poröst. Blanda de torra ingredienserna och blanda med äggblandningen. Tillsätt det smälta smöret och filmjölken. Blanda runt. Fördela smeten i formar och grädda i ugnen, ca 15-20 min i muffinsformar och ca 40-50 min i sockerksksform. 
Låt svalna.
Toppa gärna med Philadelphiafrosting.
Vispa bara ihop det rumsvarma smöret med resterande ingredienser. 
Toppa med lingon.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar