måndag 2 april 2012

Sparris, sparris på tallriken där, säg mig vem som godast är?


















Här. Typiskt Aprilväder. Fast nu börjar äntligen Europas primörer komma och man kan med gott samvete börja frossa i dessa gröna godsaker. Sparris är så sjukt gott, något av det bästa jag vet. 
Grillad eller kokt med lite smör, citronsaft och salt. Eller med en god, tjock senapsvinegrette. Eller doppa sparrisen i en hemmagjord aioli eller varför inte i en kall hollandaisesås med mycket citronsmak. 
Här kommer en förenklad, kallrörd variant på Hollandaise :

Syrlig smörsås till sparris
 cirka 3 dl

150 g smör
3 äggulor
salt
½-1 citron, saft och zest

Ta ut äggen ur kylen. Smält smöret. Låt svalna. Separera äggulan från vitan. Vispa upp gulorna poröst med elvisp/ matberedare(ska bli fluffigt).
Spä med svag stråle i smöret i äggulan, försiktigt som när du gör en majonnäs eller bearnaisesås. Lite, lite smör i taget så den inte skär sig. Smaka av med citronsaft, zest och salt.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar