fredag 16 december 2011

Ljuvlig chokladdoppad lakritskola med havssalt


















Chokladdoppad lakritskola med havssalt

3  dl  vispgrädde
3  dl strösocker
1  dl sirap
1  msk kakao
3/4  påse turkisk peppar
½ msk salt
2  tsk smör
200  g mörk choklad
Flingsalt el annat fint havssalt för garnering

Klä en form ( ca 20x20 cm) med bakplåtspapper.
Krossa den turkiska pepparn. Jag använde en mortel.
Blanda grädde, socker, sirap, salt, kakao och de krossade karamellerna i en vid gryta.
Låt det koka upp under omrörning. Låt det sedan koka kraftigt utan lock och utan att röra tills termometern visar 117-120 grader eller tills smeten klarar kulprovet.
Det brukar ta ca 15 min i vid gryta. Rör om då och då.
Rör ner smöret i smeten. Häll smeten i bakplåtsklädda plåten.
Ställ kolan kallt att stelna.
Smält den mörka chokladen i vattenbad. Låt den svalna en aning innan du doppar den skurna ( eller klippta) lakritskolan i chokladen. (Johanna rekommenderar ca 10 graders skillnad på kola och choklad). Lägg på galler eller bakplåtspapper för att stelna. 
Garnera med flingsalt eller fint havssalt innan chokladen stelnat helt.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar