torsdag 25 april 2013

Fantastisk auberginegratäng
























"Denna rätt har hängt med i många år. Minns inte om det är mammas eller pappas förtjänst, men det spelar egentligen ingen roll. God är den, speciellt om den får stå kallt över natten och gotta till sig.
Många gillar inte aubergine, men knepet är att använda rejält med olja, salta och grilla/stek den häftigt. Den blir magisk!"

 
FANTASTISK AUBERGINEGRATÄNG

Tomatsås:
2 msk olivolja
1 burk hela tomater
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
oregano, torkad
timjan , torkad
1 lagerblad
1 msk tomatpuré
1 tsk socker
3 msk vin (alkoholfritt, ta 1 msk vinäger)
salt 
svartpeppar

Fyllning:
2 aubergine
½ dl olivolja/rapsolja
salt
peppar

Topping:
Parmesanost

Börja med att koka tomatsåsen. Hacka lök, vitlök och fräs i oljan. Tillsätt de torkade kryddorna och strösocker. När löken mjuknat och sockret smält tillsätter du tomatpuréen och vinet.
I med burktomaterna och låt nu puttra på medelvärme i ca 30-60 minuter. Ju längre koktid desto fylligare sås.
Passera den och ställ åt sidan.
Skiva auberginen på längden i relativt tunna skivor. Salta dem (mjuka gärna upp dem genom att köra dem i microvågsugn i omgångar, ca 1 minut per sats)
Sätt på ugn på 200 grader. 
Stek nu dem mjuka i olja, salta och peppra gärna lite extra.
Nu dags för montering. Ta en ugnsfast form och varva auberginen med tomatsåsen och toppa med riven parmesanost.
Gratinera ca 30 minuter på 200 grader i ugn.
Låt den gärna vila över natten i kylen så smakerna får gotta sig riktigt ordentligt. Ät som vegetariskt till en god pasta eller som tillbehör till kötträtt.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar